duminică, 4 mai 2014

Tort tiganesc

Ani de zile am mancat cu maxima placere acest tort, crezand ca este tort de ciocolata. A trebuit sa il fac ca sa realizez ca de abia daca are cateva linguri de cacao, ingredientul principal fiind nuca. Si untul. Caci vorbim de crema clasica din oua spumate cu zahar si fierte pe aburi, multa nuca si muuuuult unt. Old school, ce mai incolo si incoace.


Blat I

  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 6 linguri de faina
  • 1 lingura de cacao
  • 1 praf de copt
Ouale se bat bine, se adauga zaharul si se amesteca in continuare pana aproape isi dubleaza volumul. La final se amesteca usor faina, amestecata in prelabil cu cacaua si praful de copt. Se coace un blat subtire care se raceste si se taie in doua, pe lungime.

Blat II:
  • 4 albusuri
  • 200 g zahar pudra
  • 200 g nuci prajite
  • 1 foaie de napolitana
Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si se bate in continuare pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Se adauga nuca prajita si tocata grosier, se amesteca usor, iar compozitia obtinuta se intinde pe o foaie de napolitana. Se asaza pe fundul unei tavi si se coace la foc mic pana se rumeneste frumos. La fel ca si blatul I, se taie in doua, pe lungime.

Crema:
  • 5 oua
  • 18 linguri de zahar
  • 2 - 3 linguri de cacao
  • 200 g nuci prajite
  • 400 g unt
Ouale se spumeaza impreuna cu zaharul, dupa care se fierb pe baie de aburi. Se racesc lent dupa care se adauga untul frecat, cacaua cernuta si nuca, macinata fin.

Tortul se monteaza astfel: blat I - crema - blat II - crema - blat I - crema - blat II. Se ung si lateralele cu crema si se da la rece cateva ore inainte de a se servi.

Am avut ceva de munca la acest tort, dar va asigur ca merita tot efortul. Este incredibil de gustos!

Enjoy! :)

Un comentariu: