marți, 22 aprilie 2014

Sparanghelia

In sfarsit am gasit sparanghel super fresh si la un pret decent. Mare bucurie, asa ca am facut un meniu intreg. Supa crema de cartofi cu sparanghel si sparanghel invelit in bacon, rumenit in cuptor. O nebunie!

In realitate, ordinea corecta ar fi sparanghel invelit in bacon, rumenit in cuptor, si supa crema de sparanghel cu cartofi, pentru ca nu aveam deloc in plan sa fac vreo supa. Sparanghelul a fost insa unul neasteptat de proaspat, cu o parte lemnoasa surprinzator de frageda, pe care mi-a parut rau sa o arunc, asa ca am hotarat sa o valorific cumva. Geniala idee am avut, caci a fost taaare delicios totul! :)


Supa crema de cartofi cu sparanghel

Ingrediente:
  • o legatura de sparanghel (doar partea mai lemnoasa + cateva fire intregi)
  • 3 cartofii medii
  • 2 fire de ceapa verde
  • lapte
  • cateva fasii de bacon crud uscat
  • ulei de masline
  • sare, piper, nucsoara


Partea lemnoasa a sparanghelului se curata si se taie felii subtiri. Varfurile firelor intregi se pastreaza pentru decor. De asemenea, cartofii se taie cubulete, iar ceapa se toaca marunt. Toate acestea se calesc usor intr-o lingura de ulei de masline, dupa care se adauga apa fierbinte, dar doar cat sa acoperim legumele. Se fierbe la foc mic pana se inmoaie toate legumele. Se lasa sa se racoreasca putin, dupa care se blenduieste amestecul fara mila. Se adauga lapte, cat sa se ajunga la consistenta dorita, si se se pune din nou pe foc, avand grija sa nu fiarba. De abia in acest moment se adauga si varfurile de sparanghel, astfel incat sa ramana crocante. Se asezoneaza cu sare, piper si putina nucsoara.

Se serveste cu fasii rupte de bacon crocant (prajit in tigaie fara nici un adaos de grasime).


Sparanghel invelit in bacon, rumenit la cuptor

Ingrediente:
  • o legatura de sparanghel 
  • fasii de bacon crud uscat
  • ulei de masline
  • piper


Firelor de sparanghel li se rupe partea lemnoasa (indoind capetele firului, el cedeaza exact unde trebuie) si se curata. Sparanghelul verde trebuie curatat doar daca este foarte gros, dar eu prefer sa il curat de fiecare data, altfel poate fi atos. 

Fiecare fir de sparanghel se infasoara in cate o felie de bacon, incepand de la baza, si se asaza intr-un vas termorezistent, tapetat cu hartie de copt. Se stropeste cu putin ulei de masline si se presara piper proaspat macinat deasupra. Sare nu am adaugat, baconul fiind deja sarat. 

Se coace in cuptorul bine incins, pana se rumeneste frumos (cam 10 - 15 minute).


Merge bine cu o portie de orez salbatic fiert simplu. Si un roze rece :).


Enjoy! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu