duminică, 19 ianuarie 2014

Turta dulce mult aduce

Cum arata niste Sarbatori perfecte? Nu stiu si nici nu am gasit vreo definitie nicaieri. Dar cred ca familia si prietenii sunt elemente care contribuie major. Astfel ca de sarbatorile ce tocmai au trecut am abuzat din plin din ambele. Si de mancare, of course :), dar doar impreuna cu cei dragi!

Pentru ca sunt topita dupa fetele mele (nepotelele, adica) m-am gandit ca va fi tare distractiv sa ne jucam putin in bucatarie. Ni s-au alaturat inca doua fete cucuiete si am petrecut impreuna o zi intreaga, construind casute din turta dulce :). Si bine am facut. Ne-am jucat, am ras, ne-am murdarit, ne-am enervat (sa construiesti o casa nu-i easy deloc :)), dar bottom line... a fost supermegaextra fun!


Ca experienta, a fost mai mult o joaca. N-am respectat pasii intocmai, caci de unde atata vacanta?! Ar fi trebuit sa facem aluatul, sa-l lasam in frigider cel putin o zi, dupa aceea sa decupam si sa coacem peretii si acoperisurile, sa asamblam baza, sa le lasam de pe o zi pe alta la uscat, pentru ca in final sa le si acoperim si sa le decoram, si iarasi o tura de uscat si uite asa... E clar ca n-aveam atata timp si, sincer, cred ca nici rabdare :) Noi ne-am apucat la pranz, am facut aluatul (o tona, pe principiul mai bine mai mult decat mai putin), l-am bagat in congelator sa se raceasca bine, dupa vreun ceas sau doua l-am scos, l-am lasat sa se dezmorteasca putin, dupa care ne-am suflecat manecile, am tras aer adanc in piept si ne-am apucat serios de joaca... incepand cu cel mai mare piticot si terminand cu cel mai mic!








Sablonul l-am luat de pe net, dar cred totusi ca a fost ceva in neregula cu el sau nu ne-am priceput noi bine (adica eu, bien sur), caci parca nici un acoperis n-a vrut sa se potriveasca cu peretii caselor. Si am realizat ca acoperisurile sunt mult prea grele pentru o fundatie care nu avea timp sa se sudeze bine. Asa ca am apelat la o solutie disperata... si uite asa casutele au primit invelis dantelat, din foi de napolitane. Dupa care le-am ornat cu icingul ramas de la asamblare, ca doar iarna nu-i ca vara si ne trebuia putina zapada :). Si pentru ca turta dulce sa fie suficient de dulce, le-am impodobit cu jeleuri si bomboane neserioase. Si dulci, si haioase :).

Am facut in total sapte case si va spun ca niciuna dintre ele nu a fost facuta cu termopane din China si nici din fondurile de la Trofeul Calitatii, asa ca orice rima ironica ar fi pur si simplu rautacioasa. Casele au fost construite de pitice din munca cinstita si ar fi iesit mai multe, dar n-au mai fost nici maini disponibile si nici spatiu :)




Din restul de aluat ramas de la casute am facut o multime de figurine din turta dulce, pe care le-am ornat si le-am mancat cu aceeasi maxima placere. A fost cea mai buna turta dulce home made pe care am mancat-o ever si cu siguranta voi mai face. Turtitele devin moi si pufoase dupa cateva zile, asta, desigur, pentru cei care au atata rabdare :).
Atat reteta de turta dulce, cat si cea a icing-ului cu care am lipit peretii si am ornat, le-am luat de pe Comori delicioase. Ce am facut eu aproape ca nici nu seamana cu ce minunatii face Rita, dar sper ca macar gustul sa fie cel care trebuie, pentru ca toti cei care au gustat turtele noastre au fost incantati de ele. Si o zic fara pic de modestie :) 

Ingrediente
  • 1 kg faina
  • amestec de condimente pentru turta dulce (4 lingurite scortisoara, 1/2 lingurita cuisoare macinata, 1/2 lingurita anason macinat, 1/2 lingurita nucsoara macinata, 1/2 lingurita ghimbir macinat, 1 lingurita coaja rasa de portocale)
  • 1 plic praf de copt
  • 300 g zahar pudra
  • 4 oua
  • 250 g miere
  • 300 g unt

Untul taiat cubulete se topeste impreuna cu mierea, fie pe baie de aburi, fie in cuptorul cu microunde. Eu m-am folosit de cuptor, in cateva reprize de 30 de secunde, in pauzele dintre ele incercand sa omogenizez compozitia. Operatiunea se repeta pana la omogenizarea perfecta, dupa care se lasa sa se racoreasca, timp in care pregatim restul ingredientelor.

Intr-un vas incapator se amesteca faina cu condimentele si cu praful de copt, iar ouale intregi se bat cu zaharul. Se face o adancitura in mijlocul fainii, se adauga compozitia de oua si cea de miere cu unt. Se amesteca totul cu o lingura de lemn, iar cand incepe sa se lege, aluatul se framanta cu mana, pana cand se leaga. 

Aluatul se imparte in doua bucati, iar fiecare portie se inveleste in folie alimentara. Ideal este ca aluatul sa stea la frigider pana a doua zi. Daca va grabiti, lasati aluatul in frigider macar 2-3 ore.

Precizez ca eu am facut aluat din 2 kg de faina si ne-au iesit cele sapte casute asamblate, vreo 2 ramase neasamblate si o gramada de figurine. Astfel ca doar pentru figurine cred ca ar ajunge aluat si dintr-o jumatate de kilogram de faina.

Cand vine momentul coacerii, aluatul se scoate din frigider cu aproximativ jumatate de  ora inainte de a-l intinde. Se presara usor cu faina pe masa de lucru si se framanta putin aluatul. Acesta nu trebuie sa fie lipicios, dar daca se intampla sa fie, se mai presara faina si se framanta pana cand suprafata aluatului devine neteda si lucioasa. Aluatul se intinde uniform, pana la grosimea de aproximativ 3-4 mm, dupa care se decupeaza diverse forme, dupa dorinta.

Figurinele din turta dulce se asaza in tava, pe hartie de copt, avand grija sa ramana putin spatiu intre ele, si se coc in cuptorul preincalzit la aproximativ 180°C, timp de 5 - 10 minute, pana cand devin usor aurii pe margini. Se lasa in tava sa se racoreasca putin, dupa care se transfera si se lasa sa se raceasca complet pe un gratar sau un fund de lemn. Ideal este sa avem un avans de doua sau trei tavi cand ne apucam de copt, fiindca se coc mai repede decat se decupeaza.

Dupa racirea completa se orneaza cu icing sau ciocolata topita, fie alba, fie neagra. Eu am folosit icing. Pentru acesta se bate un usor un albus de ou. Se adauga 200 g zahar pudra, doua cate doua linguri, amestecand dupa fiecare, si 1 lingurita zeama de lamaie. Trebuie sa obtinem o pasta omogena, densa. Pentru ornare am folosit cornete din hartie de copt.

Figurinele astfel ornate se lasa sa se usuce bine, dupa care se depoziteaza in cutii inchise. Sunt mai bune dupa cateva zile, cand incep sa se inmoaie, si se pot pastra fara griji aproape o luna. Dar repet, doar daca scapa de gurile pofticioase :). 


Enjoy! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu