luni, 6 octombrie 2014

Cuburi marmorate cu rosii si urda

A fost tare amuzant sa-l urmaresc pe Radu pregatind aceasta reteta. Deloc pe placul si intelesul lui, chiar de la inceput. Prea multi pasi si prea multe ustensile. In plus si prea multa delicatete in miscari :).


Ingrediente:
  • 1 conserva rosii cubulete
  • 1 ceapa mica
  • 2 catei de usturoi
  • 1 pumn masline kalamata feliate
  • cateva frunze de busuioc proaspat 
  • 250 g urda 
  • 4 oua
  • 110 g faina
  • ulei de masline
  • sare, piper

Intr-o cratita se caleste ceapa in uleiul de masline, doar cat sa se inmoaie. Se adauga si usturoiul pisat, iar dupa aproximativ 1 minut, se adauga si conserva de rosii si maslinele. Radu a uitat sa adauge masline, asa ca am mancat cuburile impreuna cu maslinele negatite, dar combinatia a fost buna, asa ca data viitoare sper sa nu le mai uite :). Se asezoneaza cu sare, piper si fasii de busuioc proaspat (daca nu aveti proaspat, puteti pune 1 lingurita de busuioc uscat, oregano etc.). Se fiarbe totul la foc mic, aproximativ 10 minute, dupa care se lasa sa raceasca usor.

Intre timp, se bat bine 3 oua, se adauga 90 g faina cernuta si compozitia de rosii racorita. Amestecul obtinut se toarna intr-o tava unsa cu putin ulei si tapetata cu faina.

Urda (noi am folosit o combinatie de urda cu smantana de la Olympus care zacea prin frigider, dar se poate folosi si urda simpla), se amesteca cu sare si piper, dupa gust, dupa care se adauga oul si faina ramase si se omogenizeaza bine. In reteta originala s-au pus 250 g de ricotta (tot urda, dar cu o consistenta usor diferita fata de urda noastra), dar noi am vrut sa folosim toata urda pe care o aveam, astfel ca am pus cam 350 g si bine am facut, caci a fost bun rezultatul :). Iar data viitoare vom folosi tot urda si nu-i vom mai adauga faina, ci doar ou si condimente.

Peste stratul de rosii se pun gramajoare din compozitia de urda, si folosind o furculita, nivelam, dar fara sa amestecam foarte bine, astfel incat, dupa coacere, sa obtinem un efect marmorat.

Se coace in cuptorul incins in prealabil, pentru aproximativ 30 de minute. Se lasa sa se raceasca, dupa care se taie cuburi. 

Noi nu am avut rabdare sa le lasam sa se raceasca (evident :)) si le-am mancat calde, cu o salata simpla, amestecata doar cu putina sare, ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie. A fost o cina lejera si gustoasa, iar cuburile ramase au fost devorate la micul dejun de a doua zi. La fel de bune!

Enjoy! :)

sursa: Edith's Kitchen, via Catalina :)

Un comentariu: